Μία από τις 344 συνταγές με: Γλυκά

Γκιουσλεμέδες

>60'
Δύσκολο

Όχι ένα απλό τυροπιτάκι…

node-1492


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • Για τη ζύμη:
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλιά ξύδι
  • 1 ¼ φλιτζάνι νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη μυζήθρα Μυτιλήνης
  • 1½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ξεκινάμε!

  • 1 Βάλε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνε μια λακκούβα στη μέση. Ρίξε μέσα το αλάτι και το ελαιόλαδο
    , και παίρνοντας με την άκρη των δακτύλων το αλεύρι τρίβε το μείγμα ώσπου να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίξε τότε το ξύδι και το νερό και ζύμωσε ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να στέκεται. Τη σκεπάζεις, την αφήνεις 1-1½ ώρα να μείνει και προχωράμε παρακάτω, γιατί προφανώς δεν τελειώσαμε.
  • 2 Ανάμειξε τη μυζήθρα με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα και άφησε το μείγμα κατά μέρος.
  • 3 Άνοιξε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και κόψ' τη σε κομμάτια 16x12 εκ. Πασπάλισε κάθε κομμάτι με το μείγμα της μυζήθρας και δίπλωσέ τα σαν τετράγωνα δεματάκια, έτσι ώστε η γέμιση να κλειστεί μέσα.
  • 4 Ζέστανε το ελαιόλαδo σε μια φριτέζα σε μέτρια φωτιά και τηγάνισε τους γκιουσλεμέδες έναν-έναν, γυρίζοντάς τους από όλες τις πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μετά τους βάζεις σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  • 5 Σχεδόν τελειώσαμε, αλλά μένει μια τελευταία πινελιά. Ετοίμασε μέτριο σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και λίγες σταγόνες λεμονιού. Βούτηξε έναν-έναν γκιουσλεμέ στο βραστό σιρόπι και άφησέ τον 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά. Τώρα μπορείς να τοποθετήσεις τους γκιουσλεμέδες σε μια πιατέλα, να τους πασπαλίσεις με το μείγμα της μυζήθρας και, επιτέλους, να σερβίρεις.

Καλή όρεξη!

Το Άλτις ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της πρώτης σοδειάς, που ξεχωρίζει για την πικάντικη και διακριτικά πικρή γεύση του, που αναδεικνύει το φρουτώδες της ελιάς, γι' αυτό ταιριάζει τέλεια με τους γκιουσλεμέδες.
Μίλα μου για μήλα!

Το γνωστό και αγαπητό μας φρούτο σε... ειδικές αποστολές. Χρησιμοποιήστε πράσινα μήλα στη μαγειρική. Είναι η σωστότερη επιλογή, γιατί είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, περιέχουν λιγότερο άμυλο και σάκχαρα ενώ είναι κατά γενικό κανόνα πιο σκληρά. Τα κόκκινα μήλα είναι καταλληλότερα στη ζαχαροπλαστική, αλλά και για πουρέ και για παγωτό ή σορμπέ. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα το υπέροχο αφρώδες αλκοολούχο ποτό, τον μηλίτη (cibre)!

Θα σου κάνουν επίσης cookoo: