Μία από τις 344 συνταγές με: Γλυκά

Σάμαλι

45-60'
Μέτριο

Ο τρίτος της παρέας του παστελιού και του κοκ, με ανατολίτικες ρίζες όμως.

node-913


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. γιαούρτι
  • 6 κουταλιές Βιτάμ
  • 3 αβγά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κουταλιά σόδα
  • 60 αμύγδαλα ολόκληρα
  • Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2-3 κουταλιές Βιτάμ για το άλειμμα

Ξεκινάμε!

  • 1 Ρίξε τα αβγά, τo Βιτάμ
    σε θερμοκρασία δωματίου, το γιαούρτι, το χονδρό και το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη μαστίχα στο μπολ του μίξερ να χτυπηθούν, μέχρι να γίνουν ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  • 2 Ο προορισμός του είναι ένα μεγάλο ταψί αλειμμένο με Bιτάμ Κλασικό, όπου θα το αφήσεις για 1 ώρα, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα.
  • 3 Στο μεταξύ ασχολήσου ίσως με το σιρόπι. Βάλε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού να βράσουν για περίπου 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα. Μετά κατέβασέ την από τη φωτιά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει.
  • 4 Χάραξε το μείγμα του ταψιού σε τετράγωνα κομμάτια, τοποθέτησε 4 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και ψήσε για 40-45 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 180°C.
  • 5 Βγάλε το ταψί από το φούρνο, χάραξε τα τετράγωνα κομμάτια πιο βαθιά και βάλ’ το ξανά στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά.
  • 6 Βγάλε οριστικά πλέον το σάμαλι από το φούρνο, περίχυσέ το με το σιρόπι και μόλις απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει το γλυκό, κόψε σε κομμάτια, για να μπορείς να το σερβίρεις.

Καλή όρεξη!

Ο Chef χρησιμοποιεί Βιτάμ Soft στις συνταγές για γλυκά του κουταλιού όπως το σάμαλι, χαρίζοντας τους έτσι γεύση και άρωμα.
Μαρέγκα

Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι φρέσκα για να αποδώσουν τα μεγιστα! Βγάλτε τα εκτός ψυγείου μερικές ώρες πριν. Ξεχωρίστε με πολύ προσοχή τον κρόκο από τα ασπράδια. Αν τυχόν σπάσει κρόκος μέσα στα ασπράδια η αποτυχία είναι βέβαιη.
Προσθέστε λίγο αλάτι στα απράδια. Αλείψτε τον κάδο του μίξερ με λίγο χυμό λεμονιού που θα βοηθήσει τα ασπράδια να γίνουν ανάλαφρα και αφράτα.

Θα σου κάνουν επίσης cookoo: