Μία από τις 233 συνταγές με: Ζύμες/Πίτες

Ψωμί άσπρο με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς

45-60'
Μέτριο

Τώρα θα μπορείς να λες: «Φάγαμε άσπρο ψωμί με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς κι αλάτι μαζί!».

node-2251


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα, ελαφρώς καβουρντισμένη
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι καθαρισμένους σπόρους κάρδαμου
  • 1 φλιτζάνι χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 40 γρ. μαγιά
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών

Ξεκινάμε!

  • 1 Άδειασε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνε μια λακκούβα στη μέση και ρίξε εκεί τη μαγιά και ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό τρίβοντας με τα δάκτυλά σου, για να διαλυθεί η μαγιά.
  • 2 Σκέπασε τη λεκάνη με μια πετσέτα, όπως κάνουν οι ταχυδακτυλουργοί, και άφησέ τη λίγο ήσυχη. Μάγια! Η μαγιά φούσκωσε! Πρόσθεσε το αλάτι, το μείγμα μυρωδικών
    ή μπαχαρικών, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο
    , και άρχισε να ζυμώνεις ρίχνοντας σταδιακά 1 φλιτζάνι νερό ή όσο πάρει.
  • 3 Μόλις η ζύμη γίνει λεία και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, σημαίνει ότι είναι η στιγμή να προσθέσεις το κάρδαμο, το μαϊντανό, τον άνηθο, την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα. Ξαναζύμωσε τη ζύμη για να ενωθούν τα υλικά, σκέπασέ την πάλι με την πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Τύφλα να ‘χει ο Χουντίνι…
  • 4 Τέλος, πλάσε τη ζύμη σε φρατζόλα ή καρβέλια, βάλ’ τη σε λαδωμένη φόρμα ψωμιού και ψήσε το άσπρο ψωμί με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς για 1 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 210°C.

Καλή όρεξη!

Η επιτυχία μιας σφιχτής μαρέγκας:

Αν θέλετε να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα δοκιμάστε την ώρα που χτυπάτε τα ασπράδια να ρίξετε δύο-τρεις σταγόνες λεμόνι ή ξύδι.

Θα σου κάνουν επίσης cookoo: