Μία από τις 233 συνταγές με: Ζύμες/Πίτες

Ψωμί ολικής αλέσεως με ελιές

45-60'
Μέτριο

Ολική επαναφορά για τις ελιές…

node-2252


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 40 γρ. μαγιά
  • 1 κουταλάκι τριμμένη ρίγανη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών, όπως π.χ. Aromat της Knorr

Ξεκινάμε!

  • 1 Βάλε το αλεύρι σε μια λεκάνη, σχημάτισε στο κέντρο του λοφίσκου μια λακκούβα, ρίξε μέσα της τη μαγιά και ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, και τρίψε με τα δάκτυλά σου, για να διαλυθεί η μαγιά.
  • 2 Σκέπασε τη λεκάνη με πετσέτα και, όταν η μαγιά φουσκώσει, πρόσθεσε το αλάτι, το μείγμα μυρωδικών
    ή μπαχαρικών, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο
    και τη ρίγανη, και ρίξε σταδιακά 1 φλιτζάνι νερό ή όσο πάρει.
  • 3 Ζύμωσε τη ζύμη για να γίνει λεία και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, και μετά κάλυψέ την ξανά με μια πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  • 4 Όταν έρθει η ώρα, άνοιξέ τη με τα γυμνά σου δάκτυλα, βάλε μέσα τις ελιές, ξανακλείσ’ την και τοποθέτησέ τη σε λαδωμένη φόρμα ψωμιού ή σε ένα ταψάκι.
  • 5 Άφησέ τη ζύμη να ηρεμήσει για ½ ώρα περίπου, και μετά ψήσε το ψωμί ολικής αλέσεως με ελιές σε φούρνο προθερμασμένο στους 210°C για 1 ώρα και 10 λεπτά ή για 1 ώρα, αν το έχεις πλάσει λεπτότερο. Για δοκίμασε!

Καλή όρεξη!

Για να μην κολλήσει το κέικ…

Οι φόρμες για μικρά κέικ δεν χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από άλειμμα με μαργαρίνη αν όμως η φόρμα είναι μεγάλη για να αποφύγετε να σπάσει το κέικ όπως θα το βγάζετε, μπορείτε να στρώσετε την φόρμα με λαδόκολλα καλά αλειμμένη με ΒΙΤΑΜ.

Θα σου κάνουν επίσης cookoo: