Μία από τις 315 συνταγές με: Κρέας

Χοιρινό με σάλτσα ψητού και ξυνόμηλα

>60'
Εύκολο

Προσοχή, δεν είναι αυτό που σερβίρεται με ένα ξυνόμηλο στο στόμα.

node-2054


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι σε ρολό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ½ ποτήρι του κρασιού τεντούρα
  • ½ ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
  • Για τη σάλτσα μήλου:
  • 250 γρ. πράσινα μήλα
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτάλι καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • Για τη σάλτσα αμυγδάλου:
  • 1 κουταλιά Amaretto
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό κότας Knorr βρασμένο σε 2 φλιτζάνια νερό

Ξεκινάμε!

  • 1 Χάραξε το μπούτι του χοιρινού με ένα κοφτερό μαχαίρι ανά 2 εκ., τρίψε όλη την επιφάνειά του με αλατοπίπερο και τσιγάρισέ το πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές σε λίγο λάδι
    .
  • 2 Σβήσε το χοιρινό με την τεντούρα και τη μαυροδάφνη. Περίμενε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και τοποθέτησε το κρέας σε μια γάστρα μαζί με τα ζουμιά του και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
  • 3 Προθέρμανε το φούρνο στους 220°C και μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήσε το χοιρινό με τη γάστρα σκεπασμένη για 2 ώρες και 40 λεπτά (20 λεπτά ανά ½ κιλό), αλείβοντας κάθε τόσο το μπούτι με το ζουμί από το ταψί και συμπληρώνοντας υγρά στο φαγητό, αν του λείπουν.
  • 4 Ετοίμασε στο μεταξύ τη σάλτσα μήλου, βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τα μήλα καθαρισμένα, χωρίς πυρήνα και κομμένα στα τέσσερα. Φυσικά δεν αρκεί αυτό… Σκέπασε την κατσαρόλα με λαδόκολλα και με το καπάκι της, σιγόβρασε τα μήλα για 15 λεπτά, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσε τη ζάχαρη και το Flora Soft με βούτυρο και ανακάτεψε, όσο τα μήλα είναι ακόμα ζεστά (αν θες μπορείς να περάσεις τη σάλτσα κι από μια σήτα).
  • 5 Επίσης, φτιάξε τη σάλτσα αμυγδάλου: βάλε 2 κουταλιές από το ζουμί του χοιρινού σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε το Amaretto και ανακάτεψε το μείγμα γρήγορα για να μην κολλήσει. Βράσε τη σάλτσα για 1 λεπτό, βγάλ’ τη από τη φωτιά, ρίξε το αλεύρι, ανακάτεψε καλά, ξαναβάλε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράσε τη σάλτσα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σιγά σιγά το ζωμό της κότας και συνέχισε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπέρωνεις κατά βούληση...
  • 6 Λογικά έχει γίνει και το κρέας, οπότε, αφού το αφήσεις σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, κόψ’ το σε φέτες και σέρβιρε χωρίς άλλη καθυστέρηση το χοιρινό με σάλτσα ψητού και ξυνόμηλα.

Καλή όρεξη!

O Chef χρησιμοποίησε ζωμό κότας Knorr Σπιτικό για τη σάλτσα, προσθέτοντας έξτρα νοστιμιά.
Το σωστό μαγείρεμα

Είναι προτιμότερο να ρίχνετε ζεστό νερό για συμπλήρωμα στο φαγητό (την ώρα που βράζει). Το κρύο νερό ανακόπτει την βράση και σκληραίνει το κρέας

Θα σου κάνουν επίσης cookoo: